Zelenomodro

Žanravtobiografski roman
Narodnostitalijanska literatura
Kraj in leto izidaV Ljubljani, 2006
Založba
Prevod Veronika Brecelj
Ključne besede Eksodus
Število strani

198

Čas branja

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Tudi zelenomodro se pravi tisti barvi, ki mi še danes pomeni barvo ljubezni.

O svojih življenjih, ki niso vselej najbolj rožnata pišejo največji. Zelenomodro je preplet dnevniških zapisov avtorice med 24. novembrom 1981 in 27. novembrom 1984, v katerih si preteklost in sedanjost podajata roki. Preteklost zaznamuje hrvaška Reka, kjer je preživela otroštvo in Trst, kamor je Marisa Madieri s širšo družino emigrirala v drugem valu eksodusa po drugi svetovni vojni. Trst je postal tudi njena sedanjost, kjer si je ustvarila družino. To je pisani spomenik človečnosti, ki se dviga nad državne meje in narodnosti. To je pesem ljubezni, ki ji je Marisa Madieri dala ime zelenomodro.

Glej tudi:

Mnoge naše misli so dobile barve in obrise te pokrajine; mnoge pravljične ljubezenske vezi so se spletle ob rosnih zorah, kadar sva negibna in skrita čakala, da se prikaže gozdni bog: jelen, srna ali medved.
Zgoraj, med rušjem, Pri Treh Kaličih, amfiteatru večnost, sva dvakrat videla volkove. Tam gori je spreminjanje letnih časov harmonija stvarstva, potekanje časa diši po drevesni smoli in vlažno, odpadlo listje prijetno dehti po čaju. str. 166

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zelenomodro.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 40
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0