Gosak in njegov brat

Žanrkratka zgodba
Narodnostbelgijska literatura
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Zbirka Zvezdogled
Prevod Mateja Seliškar Kenda
Ilustracije Gerda Dendooven
Ključne besede Domače živali, Filozofija življenja, Medosebni odnosi, Skupnost
Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Gosak in njegov brat je knjiga za vse generacije, saj se v vprašanjih, ki si jih postavljata, razkriva življenje samo.

Belgijski pisatelj Bart Moeyaert s pomočjo gosaka in njegove druščine (puranov, ovc, psov, kmetice) odpira razmišljanja o življenju. Gre za dialoge med gosakom in njegovim bratom, ki so napisani v minimalističnem slogu in vsebujejo obilico prefinjenega humorja. Ob tem je potrebno izpostaviti izvrsten prevod Mateje Seliškar Kenda. Kratkih zgodb, ki odgovarjajo na različna razmišljanja je petinštirideset. Že naslovi zgodb pa dajejo slutiti, o čem vse teče beseda. Naj jih naštejemo samo nekaj: Umreti je ležati na trdem, Presenečenje, Nedelja, Pomoč, Smisel puranov, Odpuščanje, Občutek, Spomin, Tolažba, Sapica. S temi naslovi skušamo izpostaviti tudi nekaj tem ta razmišljanje. Hkrati pa ne gre samo za dialoge med gosakom in njegovim bratom, ampak tudi za lekcijo o tem, kako je, če nas veliko živi skupaj. Oziroma, kako poskrbeti, da nam je vsem lepo in da se vsi počutimo dobro. Kljub temu, da si gremo kdaj pa kdaj tudi malo na živce. Ne preseneča, da je Bart Moeyaert za svoja dela prejel že vrsto nagrad, med drugim tudi prestižno nagrado Astrid Lindgren

Gosak in njegov brat sta se spogledala in namrščila. Nešteto vprašanj se jima je porodilo po glavi, a nista vedela, s katerim naj začneta. V glavnem je šlo za vprašanja o življenju po smrti. Gosak se je spraševal ali bo zgoraj, ko bo enkrat mrtev, lahko videl svojega brata, in brata je zanimalo, ali bo zgoraj dobil še en par kril, zraven tega para, ki ga že ima, kajne, saj je nekje slišal, da lahko postaneš angel.

(str. 118)

Citati

(1)
Nina Jamar

"Ne," je pribil gosak. "Takšna smrt je strašnejša. Če bi ležal takole, bi bežal. Bežal od nas. Tako pa je gledal v našo smer. Ti to ni v tolažbo? Prihajal je domov. Smrt je smrt, razlika pa je v tolažbi."

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 168
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi