Črni dnevi in beli dan : roman

Žanrdružbeni roman, ljubezenski roman, moderni roman, psihološki roman
Narodnostslovenska literatura
Kraj in leto izidaLjubljana, 1986
Založba
Zbirka Hram
Spremna beseda Danijela Sedej
Aleš Berger
Ključne besede 20. stoletje, Boemstvo, Moderna, odtujenost, Umetniško ustvarjanje
Število strani

165

Čas branja

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Roman, po katerem je bil posnet najboljši slovenski film vseh časov

Dominik Smole (1929-1992) je slovenskim bralcem najbolj poznan po svojih dramskih delih (Antigona, Potovanje v Koromandijo, Krst pri Savici), leta 1958 pa je izdal svoj prvi in edini roman z naslovom Črni dnevi in beli dan, ki velja za eno od temeljnih del slovenske književnosti 20. stoletja. Roman, po katerem je legendarni slovenski režiser Boštjan Hladnik posnel svoj kultni film Ples v dežju (1961), ki ga mnogi uvrščajo med najboljše slovenske filme vseh časov, je zaznamovan z duhom eksistencialnega modernizma, ki v ospredje postavlja odtujenost modernega človeka, ujetega v praznino urbanega okolja. Glavni junaki romana so pripadniki umetniških krogov, ki se zapletejo v brezupni ljubezenski trikotnik; slikar, ki ne najde navdiha, se zaplete v razmerje z neuspešno igralko Marušo, ta pa hkrati zbudi pozornost zasanjanega in otožnega gledališkega šepetalca.

Črni dnevi in beli dan ni zgolj roman o iskanju smisla v hladnem in odtujenem svetu, ampak tudi vpogled v težavno življenje boemov, umetniških odpadnikov in občutljivih duš, ki ne najdejo pristnega čustvenega stika z resničnostjo.

Za trenutek se je mogel vživeti v to, kar je pripovedoval gospod Anton, čeprav ni vedel za dejstva. Spoznal je, da mu je vendarle laže. Spoznanje se je še okrepilo, ko se je spomnil, kako prijetno upehan je bil na njenem kolenu. To je doživel, to se je zgodilo v resnici. Čutil je, kako neskončno bogatejši je od tega starca poleg sebe. Za hip se mu je celo zdelo, da je našel natanko tisto, kar zadostuje. Starec pa se mu je zasmilil.

(str. 101)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Črni dnevi in beli dan : roman.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 166
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi