Veselička

Žanrdetektivski roman, humoristični roman, kriminalni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaŽužemberk, 2024
Založba
Ključne besede Dolenjska, Kriminalistične preiskave, narodnozabavna glasba, Pogrešane osebe, Suha Krajina
Število strani

199

Čas branja

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Odličen, sijajen, imeniten, perfekten, dovršen, mojstrski, špica, osupljiv, izpiljen, šponski, za poveseličkit dober roman

Basist v narodnozabavnem ansamblu Tarantača Blaž Polovinšek se nekega jutra po nastopu ne vrne domov. Žena in prijatelji najdejo le njegov avto, zabit v bukev, še vedno v narodno nošo oblečeni Blaž pa je izginil, kot bi se vdrl v zemljo. Kot v Poslednjem valčku, prvi avtorjevi knjigi, dobi tudi ta zapleteni in skrivnostni primer v razreševanje inšpektor za krvne in spolne delikte iz novomeške PU Fortunat Breznik.
V stabilno postavljeni pripovedi, ki vleče od začetka do konca z vprašanjem »Kaj neki se je zgodilo z Blažem?«, je mnogo ovinkov, od jezikovnih eskapad (kot so tiste z množico sinonimov) do takih in drugačnih šal in besednih iger, avtorjevih kontekstnih diskurzov, pa jedrih pripovedi, ki pojasnjujejo dotedanje okoliščine, način življenja in delovanja osrednjih protagonistov, mladih ljudi iz današnje Suhe krajine. Celotna pripoved je podložena s humorjem in začinjena s seksualnimi temami, kar daje pisanju dodatne dimenzije. Hkrati si bralec lahko mimogrede razširi obzorje z avtentičnimi imeni s tega geografskega področja in iz sveta narodnozabavne glasbe (kamor sodi tudi sam avtor kot tekstopisec) in izve za razne splošno manj znane kuriozitete, kot so na primer »air scent« psi in povezava med pampaško travo in vrtnimi palčki. Gre za vsestransko nadgrajen kriminalni roman, ki kakovostno presega zahteve žanra.
Obe knjigi sta tudi prijazni, na trenutke igrivo cinični hommage Dolenjski, še posebej Suhi krajini in njenim ljudem, pa tudi narodnozabavni glasbi, ki jo nepoznavalci pod Kocjančičevim reflektorjem nenadoma zagledamo v povsem novi luči.
Kdor lahko napiše dve tako vsestransko odlični kriminalki, lahko napiše tudi tretjo. Čakamo.

Odpuščanje je v primeru prevar med zakoncema pravzaprav pot v pekel. Ker legitimiraš dejanja. Ker če si pripravljen odpustiti enkrat, potem je to postala nova realnost. Potem take stvari odpuščaš. Postaneš ta, ki je pravkar spustil kriterije. In sporočaš, da boš odpuščal vedno. In si spet v tistem krogu iskanja privzgojene krščanske avtoritete. Odpuščanje grehov. Za kakšno ceno?

Potapljal se je v razmisleke in moraliziranja. In spraševal se je Fortunat Breznik, kje v teh miselnih vzorcih sta on in njegova Jelka. Kako globoke so njune rane? Tiste, za katere vesta, in tiste, za katere ne vesta. Kaj bo, ko bodo na dan prišle njune črne resnice in bele laži. Kakšna bo njuna veselička takrat?

(str. 182)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Veselička.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 87
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja