Podobnost

Žanrkriminalni roman
Narodnostirska književnost
Kraj in leto izidaNovo mesto, 2024
Založba
Prevod Maja Novak
Ključne besede Detektivi, Identiteta, Irska, Kriminalistične preiskave, Umori
Število strani

537

Čas branja

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

17-18 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Pod krinko

Detektivka Cassie Maddox si po operaciji Vestalka želi prekiniti z delom na oddelku za umore. Potrebuje odmik od dela detektivke pod krinko in raziskovanja umorov. Želi si manj nevarno službo. Tako pristane na oddelku za nasilje v družini. Na delo v pisarno odhaja urejena, osem urni delavnik ji ustreza, sodelavci in vedno ponavljajoči se družinski konflikti malo manj. Potem pa jo nekega dne pokliče partner Sam in jo zaskrbljen vpraša, če je v redu. Le zakaj ne bi bila, si misli Cassie. Kmalu izve, v čem je težava. Na podeželju, v zaledju Dublina, blizu kraja Glenskehy, se Cassie sreča s Samom in Frankom, njenim bivšim nadrejenim. V mali, napol porušeni hišici ji pokažeta umorjeno dekle. Težava je ta, da je žrtev na las podobna Cassie. Vsi alarmi pa se prižgejo, ko je ugotovljena žrtvina identiteta. Umorjeno dekle je Lexie Madison. To pa je bilo ime, s katerim se je Cassie pod krinko predstavljala za študentko na Trinitiy kolidžu v operaciji Vestalka. Od tu ni daleč do ponovne rekrutacije Cassie, ki zagrize v ponujeno akcijo. Frankova ideja je, da bodo s pomočjo detektivke pod krinko, na las podobne Lexie izvedeli, kaj se je pletlo v vili, kjer je prebivala žrtev, kakšni so bili odnosi med njenimi prebivalci in nenazadnje in najbolj pomembno – kdo je bila Lexie Madison, kdo jo je umoril in zakaj. Operacija Zrcalo se začne, ko se Cassie kot Lexie odpravi v vilo Beli trn, nazaj med študentske prijatelje. Daniel, Rafe, Justin in Abby jo sprejmejo zadržano, Cassie čuti, da jo opazujejo in preverjajo, a v svoji vlogi je (skorajda) neprekosljiva.

Podobnost je kriminalni psihološki roman, kjer se srečamo z nevarnim delom detektivke pod krinko in psihološkimi profili vpletenih. Cassie se natančno vživi v svojo vlogo in nemalokrat je prepričana, da je Lexie, ustvarjena identiteta iz prejšnje akcije, prišla ponjo. Meja med resničnostjo in iluzijo se vse bolj briše. Je Cassie še vedno ona sama ali je že od nekdaj Lexie? Podobnost je zapletena, napeta in intrigantna zgodba o delu kriminalistov, njihovih nevarnih idejah, iskanju resnice, morilcev in vzrokov za umore ter ustvarjanju lažnih identitet. Za odlično berljivost v slovenskem jeziku je vsekakor zaslužna prevajalka Maja Novak. V seriji avtorice Tane French o dublinskem preiskovalnem oddelku je Podobnost nadaljevanje prvega dela, ki nosi naslov V gozdu. Po obeh kriminalkah sta bili posneti eni najbolj gledanih kriminalnih serij na malih zaslonih.

Tisto iskrico v njegovih očeh sem večkrat videla že prej. Vedno je pomenila, da bo, kot da sploh ni nič takega, prišel na dan s čim popolnoma nezaslišanim. “Kaj je, Frank?” sem vprašala.

“No,” se je udobno namestil na skalah in sklenil roke za tilnikom, “tu se nam ponuja neponovljiva priložnost, mar ne? Škoda bi jo bilo zapraviti.”

“Res?” je rekel Sam.

“Res?” sem rekla.

“O, ja, Jezus, o, ja.” V kotičkih Frankovih ustnic se je prikazal njegov značilno predrzni smehljaj. “Priložnost imamo,” je nalašč zavlačeval, “priložnost, da raziščemo umor od znotraj. Priložnost, da v samo sredino žrtvinega življenja pošljemo detektivko, ki ima izkušnje z delom pod krinko.”

Oba s Samom sva buljila vanj.

“Sta že kdaj videla kaj podobnega? Prečudovito bo, Cass. Umetnina.”

(str. 36)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Podobnost.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 87
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 2
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja