In potem je tu še Margaret

Žanrdružinski roman (tudi rodbinski)
Narodnostkanadska literatura
Kraj in leto izidaIzola, 2024
Založba
Prevod Katja Bergles Bricman
Ključne besede Družinski odnosi, snahe, tašče, Žalovanje
Število strani

262

Čas branja

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Ko se poročiš z osebo, se poročiš tudi z njegovo družino."

Alison je sredi štiridesetih, z odraslima otrokoma, možem srednjih let ter ostarelima mamo in taščo. Družino spoznamo na dan, ko Alliejin ljubljeni tast George umre in medtem ko žaluje zaradi smrti nekoga, ki mu je bila zelo blizu, se mora Allie hkrati spopadati z nenehno zahtevno in motečo prisotnostjo svoje razdražljive tašče Margaret. Poskuša upoštevati dejstvo, da tudi Margaret žaluje, vendar se nikoli nista razumeli, zato ji je vse težje, Margaret pa vtika svoj nos in vsiljuje svoje mnenje na vseh področjih Alliejinega življenja. V knjigi se dogajajo stvari, večinoma znane ženskam, ki jim je prvenstveno namenjena: kriza srednjih let, težki odnosi z zakončevo družino, zakonske napetosti, skrb za svoje otroke, nezadovoljstvo z delom, ki ga opravljajo leta, skrbi glede staranja, slabo zdravje, zmenki po ločitvi. Gre za vrsto težav, s katerimi se ljudje srečujejo v poznejšem življenju. Čeprav je dogajanje postavljeno v Kanado, so izkušnje žensk v poznih štiridesetih univerzalne. Allie najde razumevanje in pomoč pri svoji prijateljici Val, čez čas pa po čustvenem pogovoru z Margaret končno izve tudi razloge za taščino negativno obnašanje do nje in njun odnos postavi na nove temelje.

Ne da bi vprašal po podrobnostih, je nadaljeval. »Nihče se stoodstotno ne ujema, tako da pari ne smejo stremeti k popolnosti – poglej Margaret in mene. Moram jo sprejeti, tako kot mora ona sprejeti mene. V vseh teh letih sva oba v zakon prinesla veliko dobrega – sam sem ji vedno nudil stabilnost, nič izjemnega,« je rekel z nasmeškom na obrazu. »Vse se vrti okoli treh S-jev.«
»Treh S-jev?« sem mehko ponovila. Pokimal je. Jaz sem pokimala. »Je eden izmed njih povezan s seksom?« sem vprašala in začutila znano rdečico, ki se mi je prikradla na lica, vedno ko sem izrekla to besedo.
Njegove oči so se razprle, ko je odkimal in se nasmehnil. »Sigurnost, samostojnost in stabilnost,« je rekel in vsako besedo izgovoril počasi in previdno. »Kot varen pristan, v katerega se lahko vrneš.«

(str. 62-63)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige In potem je tu še Margaret.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 128
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0