Ostani z mano, duša moja

Žanrljubezenski roman, vojni roman, zgodovinski roman
Narodnostslovenska literatura
Kraj in leto izidaNovo mesto, 2024
Založba
Spremna beseda Tone Partljič
Ključne besede Druga svetovna vojna, Fotografi, Judje, Judovstvo, Ljubezen
Število strani

148

Čas branja

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Poetični roman o tragičnih usodah prekmurskih Judov za časa druge svetovne vojne

Ostani z mano, duša moja je ponatis ljubezenskega romana slovenskega pisatelja, pesnika, publicista in scenarista Dušana Šarotarja, ki je prvič izšel leta 2011. Roman, spisan v pisateljevem značilnem melanholičnem in poetičnem slogu, je postavljen na ladjo, ki ob koncu druge svetovne vojne potuje iz Evrope v Kanado. Na njej se srečata Ela in mlad Jud iz Lendave; oba je močno zaznamovana druga svetovna vojna, še posebej množične deportacije premurskih Judov v nemška koncentracijska taborišča. Ljubezenska zgodba pa poteka sočasno še z eno drugo; tokrat gre za tragično usodo judovskega fotografa Juliusa Schönauerja, judovskega fotografa iz Šalovec, ki je bil z ostalimi Judi leta 1944 deportiran v Auschwitz, kjer je v fotografski objektiv ujel grozljiva dejanja v taborišču in bil nato usmrščen.

Ostani z mano, duša moja preko intimne pripovedi o ljudeh, ki skušajo s skupnimi močmi pozabiti na grozote velike vojne, ustvari ganljiv in tragičen portret preganjanih prekmurskih Judov, ki bralca opomni, da se zgodovina ne sme ponoviti.

Dolgo sem sam iskal ime za tisto redko lepoto, ki je zasijala na sivem steklu, dokler nisem prisluhnil glasu, najlepši besedi, ki so me jo tukaj naučili, duši. Zdaj bi rad mislil samo še nanjo. Dokler bom še lahko ujel v oko svetlobo ali bo še kje kakšen spomin, ki v meni budi občutek, da je še kje
lepota, bo moja duša tukaj. Ko me zaslepi srebrna temina, brez odseva, potem ostane samo še neizbežna misel, ptič, ki sem ga pripravljen sprejeti.

Bodi tako, ostani z mano, duša moja.

(str. 13-14)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ostani z mano, duša moja.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 34
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja