Črtica med dnevom in nočjo

Žanrdružbeni roman, eksistencialistični roman, kriminalni roman, psihološki roman
Narodnostnemška literatura
Kraj in leto izidaLjubljana, 2024
Založba
Prevod
Ključne besede Berlin, Izguba otroka, Smisel življenja, Smrt
Število strani

156

Čas branja

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Minimalistični roman, kjer je sprehod skozi nemško prestolnico podoben večni hoji po robu

Tretji roman nemškega pisatelja, gledališkega režiserja in dramatika Rolanda Schimmelpfenniga bralca popelje skozi urbane blodnjake Berlina, kjer se srečujejo dan in noč, strah in pogum ter upanje in brezup. Glavni junak romana je Tommy, policijski agent za droge, ki med intervencijo ponesreči ubije nedolžnega otroka, kar ga pahne v depresijo in skorajšnjo izgubo smisla življenja. A ko iz kanala potegnejo truplo mlade ženske, nadete v belo poročno obleko in s skrivnostno tetovažu na hrbtu, se v Tommyju znova zbudi motivacija. Odločen, da odkrije razloge za njeno smrt, se odpravi na potovanje, kjer se srečuje z mnogimi ekscentričnimi liki; japonskim tetovatorjem, indijsko požiralko ognja in drugimi obstranci, ki jih je družba iz različnih razlogov potisnila na rob. A kar se začne kot rutinska preiskava smrti se kmalu spremeni v mučno samorefleksivno odisejado, kjer Tommy ob stiku s kriminalnim podzemljem spoznava lastno travmatično preteklost.

Črtica med dnevom in nočjo je dinamičen in večplasten roman, ki ponuja enako duhovit kot tudi tragičen vpogled v odtujenost in izgubo smisla, značilni za prebivalce velikim mestnih pragozdov.

Nisem mogel dihati. Poskušal sem dihati, poskušal sem priti do zraka, pa ni šlo. Zvijal sem se po tleh in nisem mogel do zraka, nobenega zraka nisem dobil, nobenega zraka, in končno sem prišel do zraka, krčevito in nekdo nad mano je rekel: saj si čisto moder. Moder si kot modra riba, modri kit, moder kot bi tolkel plavega, ne, moder kot Modri jezdec ali Lola iz Modrega angela, pa saj je vseeno, modra je modra.

(str. 83)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Črtica med dnevom in nočjo.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 52
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi