Dublinčani

Žanrkratka zgodba, novela
Narodnostirska literatura
Kraj in leto izidaLjubljana, 2012
Založba
Zbirka Kondor
Prevod Tina Mahkota
Ključne besede Družbena neenakost, Irska, Minljivost, Mladost
Število strani

306

Čas branja

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Zbirka petnajstih zgodb irskega mojstra sodobne književnosti

Irski pisatelj, pesnik in literarni kritik James Joyce (1882-1941), sicer eden od velikanov književnosti 20. stoletja, se je sicer bralcem najbolj vtisnil v spomin z epskim eksperimentalnim romanom Ulikses (1922), vendar pa je že osem let prej opozoril nase z zbirko petnajstih zgodb Dublinčani, ki odslikava žalostno realnost irske družbe v njenem najbolj temačnem obdobju naraščujočega in vse bolj radikalnega nacionalizma, nasilnih verskih konfliktov in političnih napetosti z Veliko Britanijo.

Zgodbe prikazujejo življenja predstavnikov irskega srednjega sloja, ki se prebijajo skozi težak vsakdanjik; med drugim v Sestrah spremljamo mladega fanta, ki preko obujanja spominov na nedavno preminulega duhovnika odkrije temačne plati njegove osebnosti, Evelina predstavi neodločno mlado dekle, ki želi z mornarjem zapustiti Irsko, v Po tekmi skuša študent Jimmy impresionirati svoje bogate vrstnike, Pajdaši postavi v ospredje revnega pisatelja in alkoholika, ki stresa svojo jezo nad sinom, v zaključni noveli Mrtvi pa bralec spremlja počitniško zabavo, katere udeleženci se zapletejo v otožni pogovor o minljivosti, izgubljeni mladosti ter bližajoči se smrti.

Dublinčani je zbirka, ki se z značilno irsko grobostjo in poetičnostjo loteva univerzalnih tematik otroštva, adolescence, zrelosti ter iskanja ravnotežja med zasebnim in javnim življenjem.

Ko je stopila ven, so se ulice svetile od dežja, in vesela je bila svojega starega rjavega dežnega plašča. Tramvaj je bil poln, in sedeti je morala na majhnem stolčku na koncu vagona, obrnjena proti vsem ostalim, prsti na nogah so se ji komaj dotikali tal. V glavi je urejala, kaj vse bo postorila in premišljevala, da je dosti bolje biti neodvisen in imeti lastni denar v žepu. Upala je, da bodo preživeli lep večer. Prepričana je bila, da ga bodo, ni pa si mogla kaj, da ne bi pomislila, kakšna škoda je, da Alphy in Joe ne govorita. Zdaj se kar naprej prepirata, ko sta pa bila dečka še skupaj, sta bila najboljša prijatelja: ampak tašno je življenje.

(str. 110)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Dublinčani.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 138
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja