Mala obalna pekarna
Žanr | romantični roman |
Narodnost | angleška literatura |
Kraj in leto izida | Tržič, 2015 |
Založba | Učila International |
Ključne besede | Angleška književnost |
Žanr | romantični roman |
Narodnost | angleška literatura |
Kraj in leto izida | Tržič, 2015 |
Založba | Učila International |
Ključne besede | Angleška književnost |
Raahlo podcenljivo sem se v družbi na dopustu izražala o tej knjigi in lastnica hiše, v kateri smo dopustovali, me je popravila, češ da je to sedaj pravzaprav trend in da je ljudi, kot je dekle v knjigi, vedno več, tudi ona, da je naredila isto. Zasadila je oljke, sadovnjak in preuredila staro hišo. Res. Tovrstna literatura je našla tržno nišo, to je pravcato “zeleno gibanje”. On ali ona pusti stresno službo, staro okolje, skoraj zagotovo tudi starega partnerja in se preseli na kak neobljuden kraj, kjer se prične ukvarjati z nečim “totalno” primarnim. V tem primeru s peko kruha in čebelarjenjem. Gre za lahkoten romanček, a dovolj kakovosten in prebavljiv, da slike oživijo in se lahko preseliš na komaj dostopen polotok, doživljaš z ribiči in opazuješ, kako se prišlekom spreminja polt, lica dobivajo zdravo barvo, lasje zlate odtenke. Malce se celo poredijo – izgubljajo stroge fitnes postave, celijo pa se tudi dušne rane. Le neizprosnost narave je vedno tu in zato je roman dokaj iskrena in verna slika take odločitve, kljub romantičnim elementom, kot so pisane posteljne krpanke, ranjeni ptiček, okna na križ… Postavnega modrookega blondinca Huckla sploh omenila nisem. Vsekakor dobra knjigica za kak vdih in razmislek tudi o tem ali narediti most ali ne, kot se to sprašujejo v knjigi. Vprašajte se, zakaj pa ne. Tudi o tem, ali pobegniti kot je to storila Polly. Knjigi so dodani recepti za peko krušnih izdelkov.
Objavljeno: 01.08.2018 12:40:18
Zadnja sprememba: 22.04.2024 11:37:19
FOKAČA
Enkrat sva s prijateljem, ki je kuharski mojster, tekmovala v peki fokač. SEVEDA me je premagal, vendar sva imela srečo, ker sva lahko uporabila vrtno peč, zaradi katere sta imeli fokači čudovit okus. Kakorkoli že, pečico močno segrejte; pri 220 stopinjah bo dobila dober okus (ampak pazite, da se ne zažge).
500 g moke
1/2 čajne žličke soli
325 ml mlačne vode
1 vrečka kvasa
2 jušni žlici oljčnega olja
Sir/rožmarin/karkoli vam diši za po vrhu
Zmešajte moko in sol.
Kvas zmešajte z mlačno vodo. Skupaj z oljem ga dodajte mešanici moke in soli.
Gnetite deset minut. Eno uro pustite na toplem in pokrito, da vzhaja.
Raztegnite testo na 30 cm po dolžini in 20 cm po širini in pustite, da vzhaja še 40 minut.
S konicami prstov naredite v testo vdolbinice in pecite 20 minut na 220 stopinjah.
Vzemite iz pečice in dodajte sir in zelišča in še pokapljajte z oljčnim oljem. Pecite še pet minut.