Poezija za avtomehanike

Žanrpesem
Narodnostslovenska literatura
Kraj in leto izidaLjubljana, 2016
Založba
Število strani

106

Čas branja

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Izgubil sem se, / neštetokrat, / izgubil sem se včeraj,/ v tvoji postelji, / med zgodbo, ki sem ti jo prodajal ..."

Novomeščan Blaž Iršič v zbirki uporablja pogovorni jezik, pesmi so strukturirane kot fragmentarni razmisleki, prepleteni z duhovito ironijo in provokativnostjo, kar pesmi izreka kot sveže in v nasprotju z lastnostmi sedanje družbe, neapatično, s pridihom novodobne revolucionarnosti. V stilu ameriških novodobnežev na zavihku napiše: “Knjiga, ki jo držite v rokah, ne bo nikoli vaša najljubša. Takšnega sranja še nikoli ni bilo mogoče kupiti v knjigarni.“ Pesniško zbirko sestavljajo daljše pesmi v prostem verzu z raznolikimi vsebinami.
Kratke pesmi se ponekod spogledujejo z izreki, s pregovori in s trenutnimi domisleki, navedki in sklici na osebe iz književnega ali zgodovinskega področja. Na trenutke osebno izpoveden, vendar zvest lastni individualnosti. Kritiki mu sicer očitujejo začetniškost, vendar po mojem krivično, saj pesnik z odlično izpovednostjo morebiti napoveduje drugačne poglede, svobodnejše, iskrenejše, ali če nič drgugega vsaj drugačne zorne kote na svet s strani mladih, mlajših pesniških sodobnikov.

“Vsi si nekaj želijo,/ Francozi vina in dolgčasa, / počasnega seksa in Edith Piaf, / Italijani špagetov, sončnih očal, / malo hitrejšega seksa in miru pred vulkani, / pa tudi če je seks počasen, / važno, da je hiter Alessandro Del Piero, / Indijci samo malo miru, hašiša in pol zajemalke Gangesa, / Američani veliko vojne, / velike in zajebane vojne in vsega, kar spada zraven, /sirote, amputirani udi, posiljene ženice, ustreljene nosečnice, / heroji, epolete, nočne more in ljubezenska pisma, in skoraj bi pozabil … bejzbol,/ Nemci… analni seks, naj ostane pri tem, / Tibetanci Dalajlamo in malce ravnine ali pa res samo čisto malo / ravnine, / Slovenci Tita, / Kitajci kisik, / Pigmejci centimetrov, / ženske centimetrov. / In Islandci? / Spijo na delovnem mestu. / Tako ne bodo nikoli rešili teh kurčevih kitov! / In ti? / Po tretjem kozarcu si izgubila šarm. / In jaz? / Po tretjem kozarcu sem si nalil četrtega.”

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Poezija za avtomehanike.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 30
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1