Evangelij ognja

Žanrdružbenokritični roman
Narodnostnizozemska literatura
Kraj in leto izidaVnanje Gorice, 2012
Založba
Prevod Iztok Osojnik
Število strani

193

Čas branja

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Raziskovalec Theo, jezikoslovec, v ruševinah iraškega antičnega muzeja med bombnim napadom najde devet papirusnih zvitkov. Na njih je zapisan “Peti evangelij”, besedilo iz prvega stoletja, zapisovalec pa je zelo blizek Jezusov spremljevalec, možakar, ki ga poznamo tudi po tem, da mu v vrtu Getsemani vojak odreže uho. Izvemo, med drugim, da mu le-to ni bilo povrnjeno s čudežem, ampak mu je viselo scvrknjeno kot ženski uhan v nadaljevanju življenja. Prav tako sočno zapiše, kako je v resnici živel in umiral Jezus in vsa ta odkritja Theo objavi v knjigi. Kmalu postane uspešnica, on pa slaven znanstvenik, ki ga vabijo na različna gostovanja. Ker pa so užaljena tudi mnoga verska čustva, se zanj prične pekel. Pisatelj se z romanom izdatno ponorčuje iz založništva, medijske scene, senzacionalizma in modernega človeka, ki v ta kontekst postavi celo vero. Sprva izredno zabaven roman se v drugem delu prevesi v tragikomično ogledalo našega vsakdana.

Bil je že na polovici polžastih stopnic, ko je opazil, da je eksplozija močno poškodovala na zidu viseči relief boginje v visoki nosečnosti, ki ga je občudoval že pri prvem obisku. Njen trebuh – na njegovo presenečenje votel – se je razpočil kakor jajce. Pogled mu je zataval v klet, med okruške, ki so popadali na tla. Med ostanki je ležalo devet svitkov papirusa, napol povezanih s kosom blaga. (str. 17)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Evangelij ognja.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 6
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1