Močnejši od sovraštva

Žanrspomini
Narodnostfrancoska literatura
Kraj in leto izidaCelje, 2000
Založba
Prevod Tadeja Petrovčič
Število strani

278

Čas branja

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Tudi najgloblje ranjen človek lahko ljubi in odpušča.

Ko je Tim star 3 leta, ga zapusti mama. Sredi noči ga priveže za obcestno svetilko in izgine. Ko ga najdejo, ga dajo očetu, ki pa živi z drugo žensko. Zanj se začne pekel. Mačeha ga tožari očetu, oče ga pretepa. Ko je Tim star osem let, ga oče strašno pretepe in vrže po stopnicah v klet. Ves polomljen ostane v bolnici dve leti. Nihče ga ne obišče. Potem ga dajo v rejniško družino, nato pa zaradi požara na kmetiji v prevzgojni dom, kjer se spet sreča z nasiljem gojencev in vzgojiteljev. Ko ima dvanajst let, pobegne v Pariz. Potika se po mestu, prenočuje v kolesarnicah. Prenaša mraz, lakoto in neprijetna srečanja. Pade v neko bando, se z užitkom pretepa, izsiljuje prostitutke, krade, postane žigolo. Na cesti odkrije tudi solidarnost ubogih in resnično prijateljstvo. Spoprijatelji se s klošarjem Leonom, ki mu bere članke iz časopisov in pripoveduje zgodovino Hondurasa. Skriva se pred policijo. Postane tudi uspešen boksar. Ker ima rad sodnico, ki je z njim prijazna, sklene, da se bo njej na ljubo izučil za kamnoseka. Nekega dne spozna starega, drobnega sivolasega duhovnika. Tega ni nič strah, ko ga Tim divje vozi naokrog s svojim motorjem. Tima duhovnik prevzame, preko njega spozna majhno katoliško skupnost Barka. Tu se začne njegovo novo življenje. V stiku z ljudmi s posebnimi potrebami v Barki spozna, kaj je ljubezen, nežnost, iskrenost, toplina. Čez nekaj let postane kristjan. Na romanju v Rim na cesti slučajno sreča celo mater Terezo. Opiše še več takih čudežnih dogodkov. Danes živi na kmetiji blizu Lurda, je poročen in oče. Potuje po vsem svetu in priča o moči odpuščanja in o ljubezni. Bil je tudi v Stični na Dolenjskem. Druge njegove knjige še niso prevedene v slovenščino.

“V mojem čudnem otroštvu mi mamo nadomešča strah. Zvest mi je, vedno na voljo, kot mamica doma. Strah me čaka in najdem ga, kadar se mi zahoče. Nauči me opazovati in uri moj spomin.” /…/ “Rad imam lepa stanovanja, rad imam strah pred žandarji, rad imam lopove, ki me dobrodušno potrepljajo po licu in rad imam pariške spomenike.”

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Močnejši od sovraštva.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 115
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 6