Hotel Pastis
Žanr | humoristični roman, potopisni roman |
Narodnost | angleška literatura |
Kraj in leto izida | Ljubljana, 1998 |
Založba | Mladinska knjiga |
Zbirka |
Oddih |
Prevod |
Majda Kompare |
Ključne besede | Humor |
Peter Mayle, avtor zelo popularnega potopisa Leto dni v Provansi (1989) tudi v tem romanu (1993) ni mogel iti mimo njemu drage Provanse. Osrednji lik pripovedi je nedavno ločeni angleški poslovnež srednjih let, ki se odloči, da mu je dovolj stresa v oglaševalski agenciji. Zato se preseli v sončno Provanso in tam skupaj z novo partnerko, simpatično Francozinjo, začneta obnavljati nedokončano poslopje, ki ga spremenita v hotel – imenuje se Pastis po značilni provansalski žgani pijači. Še bolj zanimivo pa postane, ko se tej pripovedi pridruži zelo dobro zamišljen bančni rop …
Roman najbolj odlikuje prikaz provansalskega melosa in drugih značilnosti Provanse, npr. tukajšnje francoske kuhinje. Temu se pridružuje značilen Maylov humor, angleško obarvan in obogaten s francosko situacijsko komiko. Zabavno in sproščujoče branje, ki bo posebej pritegnilo ljubitelje Provanse ali pa morda koga prepričalo, da to postane. Toliko bolj, če temu romanu prištejemo še druga Maylova dela, ki govorijo o najlepši francoski pokrajini.
Objavljeno: 05.05.2016 14:24:36
Zadnja sprememba: 22.04.2024 11:30:02
Ubogi “cassoulet”, krepek ragu bogatega okusa s klobaso, jagnjetino, gosjo, fižolom in pokrit s tanko skorjo drobtin, se je v globoki lončeni posodi znašel na mizi zraven vina iz Rasteauja, ki ga je bilo treba poskusiti za hotelsko klet. Kmečko štruco so narezali na tanke rezine, mehke in prožne pod prsti. Zmešali so solato, nalili vino, in ko je Nicole predrla skorjo na raguju, je iz sklede priplavala slastna sopara.
(str. 216)