Kafkova juha
Žanr | kratka zgodba |
Narodnost | angleška literatura |
Kraj in leto izida | Ljubljana, 2007 |
Založba | Vale-Novak |
Popolna zgodovina svetovne književnosti v štirinajstih receptih.
Zbirka štirinajstih kratkih zgodb je okusna mešanica kuharskega priročnika in leposlovja. Na prvi pogled klasična kuharica, saj je vsaka zgodba naslovljena z imenom jedi in opremljena s sestavinami, nadaljnje branje pa preseneti. Namesto suhoparnega opisa priprave jedi je avtor besedo “prepustil” velikanom literarne umetnosti. Recepte, ki so čisto uporabni, je zapisal v stilu Kafke, Steinbecka, Homerja, Borgesa, Jane Austen in drugih klasikov. Zgodbe so zapisane tako mojstrsko, da bralec z lahkoto pozabi, da jih niso zapisali mojstri sami.
Objavljeno: 26.11.2014 13:56:39
Zadnja sprememba: 22.04.2024 11:24:03
To čudovito mešanico je gospa B. takoj postregla na opečenem kruhu s toliko okusa in resnično zavzetostjo, da je bilo potem, ko je bila lady Cumberland prisiljena izjaviti, da je jed sprejemljiva, zadovoljstvo njenih gostov zagotovljeno. Tako je nazadnje tudi bilo, morda je bila izjema le gospa Eliot, saj se je pozneje, ko je o vsem podrobno poročala svojemu možu, pritožila nad pomanjkljivo in premalo razkošno pripravo mize ter zagotovila, da jed njenim jajcem benedikt ne seže niti do kolen. A kljub vsem tem pomanjkljivostim je ta uspešna združitev popolnoma zadovoljila pričakovanja, občutja in želje peščice pravih prijateljic, ki so se zbrale, da bi nekaj malega prigriznile.