Mala obalna pekarna

Žanrromantični roman
Narodnostangleška literatura
Kraj in leto izidaTržič, 2015
Založba
Ključne besede Angleška književnost
Število strani

374

Čas branja

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

12-13 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Raahlo podcenljivo sem se v družbi na dopustu izražala o tej knjigi in lastnica hiše, v kateri smo dopustovali, me je popravila, češ da je to sedaj pravzaprav trend in da je ljudi, kot je dekle v knjigi, vedno več, tudi ona, da je naredila isto. Zasadila je oljke, sadovnjak in preuredila staro hišo. Res. Tovrstna literatura je našla tržno nišo, to je pravcato “zeleno gibanje”. On ali ona pusti stresno službo, staro okolje, skoraj zagotovo tudi starega partnerja in se preseli na kak neobljuden kraj, kjer se prične ukvarjati z nečim “totalno” primarnim. V tem primeru s peko kruha in čebelarjenjem. Gre za lahkoten romanček, a dovolj kakovosten in prebavljiv, da slike oživijo in se lahko preseliš na komaj dostopen polotok, doživljaš z ribiči in opazuješ, kako se prišlekom spreminja polt, lica dobivajo zdravo barvo, lasje zlate odtenke. Malce se celo poredijo – izgubljajo stroge fitnes postave, celijo pa se tudi dušne rane. Le neizprosnost narave je vedno tu in zato je roman dokaj iskrena in verna slika take odločitve, kljub romantičnim elementom, kot so pisane posteljne krpanke, ranjeni ptiček, okna na križ… Postavnega modrookega blondinca Huckla sploh omenila nisem. Vsekakor dobra knjigica za kak vdih in razmislek tudi o tem ali narediti most ali ne, kot se to sprašujejo v knjigi. Vprašajte se, zakaj pa ne. Tudi o tem, ali pobegniti kot je to storila Polly. Knjigi so dodani recepti za peko krušnih izdelkov.

FOKAČA

Enkrat sva s prijateljem, ki je kuharski mojster, tekmovala v peki fokač. SEVEDA me je premagal, vendar sva imela srečo, ker sva lahko uporabila vrtno peč, zaradi katere sta imeli fokači čudovit okus. Kakorkoli že, pečico močno segrejte; pri 220 stopinjah bo dobila dober okus (ampak pazite, da se ne zažge).

500 g moke
1/2 čajne žličke soli
325 ml mlačne vode
1 vrečka kvasa
2 jušni žlici oljčnega olja
Sir/rožmarin/karkoli vam diši za po vrhu

Zmešajte moko in sol.
Kvas zmešajte z mlačno vodo. Skupaj z oljem ga dodajte mešanici moke in soli.
Gnetite deset minut. Eno uro pustite na toplem in pokrito, da vzhaja.
Raztegnite testo na 30 cm po dolžini in 20 cm po širini in pustite, da vzhaja še 40 minut.
S konicami prstov naredite v testo vdolbinice in pecite 20 minut na 220 stopinjah.
Vzemite iz pečice in dodajte sir in zelišča in še pokapljajte z oljčnim oljem. Pecite še pet minut.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Mala obalna pekarna.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 297
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 11
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 16

Morda vam bo všeč tudi

Dobrodošli

Namestite aplikacijo
×