Zapiski starega samskega gurmana
Žanr | poučna kratka proza |
Narodnost | slovenska literatura |
Kraj in leto izida | Ljubljana, 2002 |
Založba | GV založba |
Ključne besede | Recept |
»Ta zbirka receptov ni kuharska knjiga, še najmanj pa za začetnike… Recepti so zbrani z vseh vetrov, od islamskih in senegalskih kohbuhov pa do Kamasutre, še posebej pa iz ustnih izročil raznih starih mačk, ki se s kulinariko rade med seboj zajebavčkajo«.
»Tičo«, edini pozavnist Pri Akademskem plesnem orkestru, ki je znal improvizirati, rezbar, prevajalec kriminalk (pozor! njegov jezik je zelo sočen), univerzitetni profesor, primarij, pionir nuklearne medicine, strokovnjak svetovne zdravstvene organizacije, tisti zdravnik z Onkološkega, ki je na rokah nosil bolnike na preiskave, ko so odpovedala dvigala in nenazadnje-kuhar. Skratka, človek mnogih talentov: Po njem smo podedovali mnogo veder zelo vedre zapuščine. (njamsi, njamsi).
Glede teh, posthumno izdanih zapiskov, pa tole: S časom ni razsipaval, zato lakoničnost. Enostavnost in duhovitost gresta vkup z osebnostno skromnostjo. Samozavest z nekonvencionalnostjo. Glavno pa je, da recepti preizkušeno delujejo. Pri branju ne boste le cedili slin, ampak se boste smejali in nasmejali in morda res stopili za štedilnik.
Še zadnji napotek: Žepni priročnik v predpasnik in trdno zagrabite za svojo kuhalnico!
Pa…dober tek!
Objavljeno: 06.01.2015 14:01:13
Zadnja sprememba: 22.04.2024 11:24:50
Cocktail: Žejnim vrtalcem nafte na Bližnjem vzhodu so se od pomarančnega soka že delali izpuščaji, ko je neki smarty nalil vanj vodke in si zaslužil lovorjev venec. Vrtalci so to mešali s priročnimi šraufencigerji. Stvar se je zato ukoreninila kot screwdriver. Salsa za lenuhe kozmičnih razsežnosti (npr. Alan): V kastrolo zmeče pelate, črne olive, kapre, sol, poper in SUROVE špagete. Kuha 20 minut. Jedo vsi kar iz kastrole z eno samo žlico, da je manj pomivanja. Ali še bolje Jojolgičin zajebek (str.42).